Zbog čega se trese BiH: Seizmološko i duhovno objašnjenje

Po dubbing bosanskohercegovačke zemlje i društva, ima "svega"

Zbog čega se trese BiH: Seizmološko i duhovno objašnjenje

02.12.2019 - 09:46
Politika

Bosna i Hercegovina doživjela je, jutros, još jedan u nizu zemljotresa. Po Rihterovoj skali snaga zemljotresa iznosila je 2,8. Bio je to tek još jedan u nizu zemljotresa koji su snašli BiH posljednjih dana. Tlo podrhtava a razlozi ovog zastrašujućeg pokretanja zemlje seizmolozi objašnjavaju na jedan, duhovnjaci na drugi način. 

Drhtanje tla dolazi kao posljedica dodirivanja zemljanih ploča koje se, na različitim mjestima u svijetu, dodiruju, podvlače jedna pod drugu i sl. Razlozi, također, mogu biti i eksplozije unutar utrobe Zemlje. 

Seizmolozi računaju, precizno koliko mogu, kolika snaga zemljotresa može biti na određenom područiju na Zemlji. Određuje se to uz niz faktora ali najprecizniji je onaj o kretanju zemljinih ploča. Međutim, predviđanja su jedno, realnost sasvim drugo i upravo zato stanovnike Zemlje često bude iznenandni zemljotresi - oni se, nažalost, teško predviđaju. 

Napredne države, kao Japan, koji podrhtavaju stalno, imaju ozbiljnu tehnologiju za rana upozorenja na zemljotrese. Tehnologija je polegnuta kilometrima u zemlji i morima te japanci, vrijedni kakvi jesu, vode računa o zaštiti svojih građana. 

U BiH stvar je drugačija - zemlja koja je, još uvijek, puna neeksplodiranih bombi i mina iz Drugog svjetskog i ovog posljednjeg rata, daleko je od tehnologije i htijenja da isčekuje zemljotrese. Božije je davanje pa u BiH nema razornih zemljotresa odavno jer vlast, sposobna kakva jeste, nije u stanju da učini bilo šta pa čak niti da izbroji posljednice. 

Pored seizmološkog, postoji i duhovno objašnjenje zemljotresa koje se dalo čuti tokom posljednjih dana u džamijama u BiH. Imami su govorili da zemljotresi se, također, mogu tumačiti pobunom zemljine utrobe proitv zuluma (nepravde) koji se čini na samoj zemlji. 

Zaista, zuluma je mnogo. Kada bi zemlja drhtala zbog nepravde koja se na njoj čini, tlo se nikada ne bi ni smirivalo. Ali o moralnim razlozima drhtanja tla, opet, misle, čini se tek bogobojazni. Oni drugi nastavljaju kao da se ništa nije dogodilo jer zadnji stadij nasilja na zemlji jeste onaj kada njegovi počinioci misle da sve što rade - rade kako treba. 

Može se, kažu, Zemlja tresi i od okretanja glave od nepravde - kada se zlo trpi i prešućuje, ne spriječava. Ako bude po tome, treba se, s pravom, plašiti teške drhtavice u BiH. 

Izvor: 
BNN.BA