Vodostaj Neretve stabilan

Stabilizacija vremenskih prilika

Vodostaj Neretve stabilan

16.10.2015 - 16:57
BiH

Prema vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru vodostaj Neretve je stabilan i tokom dana iznosio je oko 580 cm. Tokom posljednja 24 sata nivo Neretve je opao za oko 2.7 m, priopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite.

Također, i dalje se radi na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra. Situacija je u potpunosti stabilna i pod kontrolom.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Mostar tijekom jučerašnjeg dana i noći imali su oko 50 intervencija na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata, dok su danas do 14.30 sati imali četiri intervencije na ispumpavanju vode iz podrumskih i garažnih prostora i to u ulicama: Kralja Tomislava, Zagrebačka i Hrvatske mladeži. Na osnovu usmenih informacija od nadležnih iz EP BiH-Elektrodistribucija Mostar i EP HZHB – Poslovnica Mostar na području Grada Mostara danas do 14.30 sati nije bilo neplaniranih prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Prema usmenim informacijama od nadležnih iz J.P. Vodovod Mostar, zbog nastavka radova u ulici fra Didaka Buntića, Franjevačkoj te ulici fra Ambre Miletića u razdoblju od 8 do 14 sati došlo je do planiranog prekida u snabdijevanju vodom.Inače, jučer je na području Mostara palo oko 120 l/m2 što je prouzrokovalo naglo povećanje vodostaja Rijeka na području Grada Mostara, posebno Neretve, Radobolje i Bune, a time i akumulacija na HE Salakovac i Mostar.

Pored toga velik problem su predstavljali i bujični potoci koji su prijetili pojedinim stambenim objektima, te usporavali promet na pojedinim dionicama. Prestankom padavina i stabilizacijom vremenskih prilika tokom protekle noći i jutra došlo je i do značajnog pada nivoa spomenutih rijeka i akumulacija, a što je otklonilo prijetnju od daljih plavljenja i ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara. 

Izvor: 
Fena