Uslikaj se i javi gdje si: Skaka i Cvijanović na "Molitvenom doručku" SAD-u

Kad doručak postane viijest

Uslikaj se i javi gdje si: Skaka i Cvijanović na "Molitvenom doručku" SAD-u

06.02.2020 - 21:44
Politika

Politika u Bosni i Hercegovine je, već odavno, prešla u domen društvenih mreža ili selfie vijesti. Brutalno se uzima hljeb novinara i fotoreportera jer, umjesto njih, političari sami jave gdje su, šta rade, šta su kazali te, potom, to postane "vijest" u zemlji u kojoj ozbiljnijih vijesti i nema.

Takozvani "Molitveni doručak" u SAD-u, praktično je donatorsko-skorojevićski događaj na kojem, najveći broj gostiju, plati ulaznicu i pokuša doći do kakvog-takvog selfija sa nekim poznatijim od sebe. Ove godine "Bosnu i Hercegovinu", a ono sami sebe, na "Molitvenom doručku" predstavljaju predsjednica bh.entiteta Republika Srpska, Željka Cvijanović, i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka. Rekli bi - "taman".

Oboje su, odavno, poznati javnosti društvenoh mreža po njihovom selfie djelovanju. Skaka, doduše, i po lapsusima. Prošle godine Cvijanovićeva se, na "Molitvenom doručku", slikala uokolo, hvatala što bolju fotografiju (zato se valjda povede i poneki asistent) dok ove godine, oba "bh.predstavnika" šalju iz SAD-a svoje fotografije i javljaju kako upravo doručkuju. Kod Donalda Trampa.

Koliko je suština političkog, prognana iz bh.politike, govori i estradizacija ovog javnog prostora, njegovo šarlatanstvo do granjih granica neukusa, te pokušaj pravljenja ozbiljnih vijesti nad kojima bi se, zaista, trebalo smijati. Pa i zgražavati.

Iz SAD-a Skaka, kojem politika ne ide od ruke, poručuje: "U godini kada se puni 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i 25 godina od genocida u Srebenici, to će biti dodatno potvrđeno, a savezništvo ojačano". Kako je Skaka povezao SAD sa 25 godina od genocida u Srebrenici, nije poznato. Možda jer su propustili da vojno intervenišu? Također, ako gradonačelniku Sarajeva još nisu javili, Dejtonski sporazum je već jednom, kroz Aprilski paket, trebao biti revidiran upravo od strane SAD-a a svi pregovori koji traju već desetak godina baziraju se na mogućnosti da se ovaj sporazum "doradi". No...sefie "politika je važnija.

Na "Molitvenom doručku" ove godine prisustvuje oko 3.000 ljudi. Karta za doručak je od 500$ pa na gore. Da li su i koji razred doručka uplatili Skaka i Cvijanovićeva nije poznato, ali su im slike iz SAD-a baš u skladu sa reputacijom Bosne i Hercegovine i njenih "reprezenata". Redakcija BNN-a im želi "prijatno".

Izvor: 
BNN.BA/N1/Foto: Fena