U SAD-u ukupno 10.941 umrlih od korona virusa

Pandemija

U SAD-u ukupno 10.941 umrlih od korona virusa

07.04.2020 - 08:13
Svijet

Broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom u SAD-u tijekom ponedjeljka je premašio brojku od 10,000. Prema posljednjim podacima, dosada je u SAD-u umrlo 10,941 osoba. Više umrlih dosada je zabilježeno samo u Italiji (16,523) i Španjolskoj (13,341). No, dok u Italiji broj umrlih posljednjih dana pada, u SAD-u je od sredine prošloga tjedna svakoga dana umrlo više od 1,000 osoba.

Broj zaraženih koronavirusom u najmoćnijoj zemlji svijeta premašio je brojku od 368,000, a New York je i dalje najveće žarište sa 4,750 umrlih i 130,000 zaraženih. Član gradskog vijeća New Yorka Mark Levine je zbog velikog broja smrtnih slučajeva izjavio kako će grad uskoro morati preminule sahranjivati u gradskom parku zbog nedostatka mjesta u mrtvačnici ukoliko se situacija ne popravi u sljedećih nekoliko dana.

S druge strane, Kina je prvi puta od siječnja priopćila kako nema novih žrtava od koronavirusa, javlja CNN. Registrirali su samo 32 novooboljela pacijenta, a kod svih je riječ o ljudima koji su se zarazili u inozemstvu. Kineska nacionalna zdravstvena komisija krajem siječnja počela je objavljivati dnevne izvještaje o broju zaraženih i umrlih od Covida-19, a ovo je prvi put od tada da nije registrirana ni jedna žrtva. U Kini je zaraženih 81,740, a preminulih 3,3331.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je u ponedjeljak navečer zbog pogoršanja simptoma covida-19 premješten na odjel intenzivne njege u londonskoj bolnnici, dobio je terapiju kisikom, ali nije priključen na respirator. Johnsonu se tijekom predvečeri stanje pogoršalo i premješten je na odjel intenzivne njege bolnice St Thomas' "u slučaju da mu zatreba respirator", priopćila je vlada.

Samo nekoliko dana zaredom nešto bolje “korona statistike” u europskim žarištima epidemije, prvenstveno u Italiji i Španjolskoj, bilo je dovoljno da pripreme za takozvanu “fazu 2”, odnosno da planovi pojedinih država za postupno ublažavanje restriktivnih protuepidemioloških mjera postanu politička i medijska top tema na Starom kontinentu.

Najdalje u tome otišla je Austrija, čiji je konzervativni premijer Sebastian Kurz predstavio “kalendar” postupnog izlaska iz polukarantene. Poslije Uskrsa, od 14. travnja, otvorit će se svi mali dućani (površine do 400 metara četvornih) te prodavaonice specijalizirane za prodaju građevinskog materijala i opreme za vrtove. Od 1. svibnja otvorit će se i svi ostali dućani, šoping centri te dio uslužnih djelatnosti, poput frizerskih i kozmetičkih salona. Kafići, restorani i hoteli mogli bi se otvoriti u drugoj polovici svibnja.

Kurzov “kalendar” objavljen je nakon što je u samo sedam dana broj novooboljelih od Covida-19 pao s 830 (30. ožujka) na manje od tristo slučajeva dnevno (od subote nadalje). Budući da je sličan trend zabilježen i u Hrvatskoj - jučer je registrirano 40 novozaraženih, što je najmanji dnevni porast broja osoba pozitivnih na koronavirus još od 21. ožujka, kada ih je bilo 78 - šefa Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davora Božinovića pitali smo kada će i Hrvatska početi s popuštanjem mjera i zabrana.

Izvor: 
BNN.BA/Jutarnji.hr