U Kini se pojavila stara kuga koja je odnijela milione života

Izvorište zaraza

U Kini se pojavila stara kuga koja je odnijela milione života

07.07.2020 - 08:44
Svijet

Pojava bubonske kuge na sjeveru Kine upozorava da svetu, dok se bori s pandemijom novog virusa korona, prete i stare zarazne bolesti koje su u prošlosti odnosile desetine miliona života, pišu svjetski mediji, ukazujući ipak da se kuga sada lako leči i da je mala vjerovatnoća od epidemije te bolesti.

Vlasti u gradu u regionu Unutrašnja Mongolija na severu Kine podigle su uzbunu pošto je prijavljen slučaj pacijenta za kojeg se sumnja da je obolio od bubonske kuge, prenosi Rojters (Reuters).

Zdravstvene vlasti u grada Bajanur u nedelju, 4. jula, izdale su upozorenje trećeg stepena, što je drugi najniži od četiri nivoa, navodi agencija i ukazuje da je upozorenje uslijedilo pošto su u Unutrašnjoj Mongoliji u novembru prijavljena četiri slučaja kuge, uključujući dva slučaja pneumonične kuge, smrtonosnije varijante kuge.

Bubonska kuga, poznata kao "Crna smrt" u Srednjem vijeku, veoma je zarazna i često fatalna bolest koju najčešće prenosi glodari. Upozorenje u Bajanuru zabranjuje lov i ishranu životinjama koje bi mogle da nose kugu i traži od javnosti da prijavi svaki slučaj kuge ili groznice bez jasnih uzroka.

Slučajevi kuge nisu neuobičajeni u Kini, ali su zaraze sve rjeđe, ističe Rojters i ukazuje da je Kina od 2009. do 2018. prijavila 26 slučaja oboljevanja i 11 smrtnih slučaja.

Izvor: 
BNN.BA/RSE