Saudijci "halalili": Turska sudi za Kašogijevu likvidaciju

Brutalna politička likvidacija

Saudijci "halalili": Turska sudi za Kašogijevu likvidaciju

03.07.2020 - 09:47
Svijet

U Turskoj u petak počinje suđenje grupi od 20 saudijskih zvaničnika optuženih za ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine, a njegova vjerenica se nada da će proces razjasniti gdje se nalazi njegovo tijelo.

Tužilaštvo u Istanbulu navodi u optužnici iz marta da su bivši zamjenik šefa saudijske generlane obavještajne službe Ahmed el Asiri i bivši savjetnik u kraljevskom sudu Saud el Kahtani podstakli "planirano ubistvo sa monstruoznom namjerom".

Optužnicom je obuhvaćeno još 18 ljudi za koje se tvrdi da su umiješani u gušenje Kašogija, koji je bio poznat kao kritičar saudijskog de fakto vladara princa Mohameda bin Salmana. Očekuje se da će se svim optuženim suditi u odsustvu, prenio je AFP.

Događaj iz oktobra 2018. godine u saudijskom Konzulatu u Istanbulu izazvao je oštre kritike iz svijeta i narušio odnose Ankare i Rijada, kao i međunarodni ugled princa Bin Salmana.

Pojedine zapadne vlade, kao i američka Centralna obavještajna agencija, saopštili su da vjeruju da je upravo princ naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici demantovali.

Kašogi je posljednji put viđen kako ulazi u Konzulat da bi dobio dokumente za svoje planirano vjenčanje. Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo rastvoreno i uklonjeno iz objekta. Njegovi ostaci nisu pronađeni.

Izvor: 
BNN.BA/RSE