Pomor pčela u Srbiji: Uginulo 30 miliona pčela

Uzrok tretiranje žita i suncokreta insekticidima?

Pomor pčela u Srbiji: Uginulo 30 miliona pčela

04.06.2019 - 22:36
Region

U Kikindi je registrovan masovan pomor pčela. Utvrđeno je da su stradale pčele u više od 1.000 košnica, a pčelari sumnjaju da je uzrok pomora nepropisno korištenje pesticida i insekticida.

Predsjednik Udruženja pčelara Kikinde Saša Čolak kaže da se radi o katastrofalnom pomoru pčela i da bilans nije konačan. Za sada je registrovano 30 miliona uginulih pčela.

„Fitosanitarni inspektor je uzeo uzorke sa njiva, policija je uzela uzorke mrtvih pčela, čekamo rezultate. Mi sumnjamo da je uzrok toga tretiranje žita, pšenice i suncokreta insekticidima“, kaže Čolak dodajući da se pomor pčela u tim krajevima događa već čitavu deceniju, ali da je od 2015. godine sve dostiglo neviđene razmjere.

Čolak pojašnjava da se pčela kroz svoju evoluciju do sada nije sretala sa otrovima: ne prepoznaje otrove, već jedino cvijet, polen i nektar. Otporne su samo na određene vrste insekticida koji su napravljeni da ne škode pčelama.

„Ako iko čuje vapaj kikindskih pčelara molimo vas da se ovo zaustavi i da se pomogne pčelarima koji su izgubili sve što su imali, jer u Kikindi neće imati ko da oprašuje voće, suncokret… Bez pomoći države naše pčelarstvo je osuđeno na propast.“

Izvor: 
BNN.BA