Plenković za izmjene Izbornog zakona BiH i "teritorijalni preustroj"

Predsjednik HDZ-a i Vlade Hrvatske

Plenković za izmjene Izbornog zakona BiH i "teritorijalni preustroj"

03.07.2020 - 09:44
Politika

Državljani Republike Hrvatske u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore. Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković u intervjuu za Večernji list, progovorio je o odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, ali i politici HDZ-a za koju će se zalagati u ovim relacijama.

"Hrvatska želi da ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda bude u praksi onakva kakva bi trebala biti na temelju Ustava BiH. Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivan narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Za to postoje određeni preduvjeti, od promjene Izbornog zakona do određenih drugih zakonskih promjena, i tu temu uvijek ćemo podizati na dnevni red zato što smatramo da je ona pravedna i korisna za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među trima narodima. Naša poruka svim političkim akterima u BiH je da prepoznaju šansu otvaranja europske perspektive te angažirano pristupe provođenju opsežnih reformi. Angažman Hrvatske je dobronamjeran i prijateljski prema BiH jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU. Zato je važno da Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u poštivanju svih kriterija", izjavio je Plenković.

"Odgovornost je legitimnih predstavnika triju naroda i političkih stranaka da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja koji bi uspostavio pravedniju raspodjelu političkog i ekonomskog upravljanja na svim razinama vlasti te mehanizme koji bi jamčili stvarnu ravnopravnost svih triju naroda i ostalih. Politika Hrvatske nikad nije bila da se miješa u bosanskohercegovačku dnevnu politiku. Svi koji razumiju funkcioniranje Bosne i Hercegovine znaju da je pitanje ravnopravnosti triju naroda ključno da BiH bude funkcionalna i učinkovita država, što je u interesu svih njezinih građana", zaključio je hrvatski premijer.

Izvor: 
BNN.BA/Vecernji