Na današnji dan sahranjena Republika: Dejton i BiH - 24 godine poslije...

24 godine poslije

Na današnji dan sahranjena Republika: Dejton i BiH - 24 godine poslije...

14.12.2019 - 17:00
Politika

Na današnji dan je, u Jelisejskoj palači u Parizu, kako pišu uglavnom svi mediji, "svečano" potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Potpisnizi: Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Dogovor: Nestanak Republike BiH, formiranje Republike Srpske, decentralizacija i federalizacija BiH, nestanak koncepta građanina a uvođenje etničkog načina izbora, birokratije, života...Danas 24 godine poslije Bosna i Hercegovina i dalje je talac Dejtona. Sva pitanja koja je Dejtonski sporazum "zatvorio", još uvijek su otvorena: povratak izbjeglih lica, državna imovina, ustavne promjene i brojne druge. 

Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević

Nakon 24 godine vidljivo je da je Bosna i Hercegovina oslabila kao centralna institucija - entiteti su preuzeli funkcije mini država dok prave državne institucije životare od sadake entiteta. I unutrašnja i vanjska politika funkcioniše pod voljom entiteta - sudska vlast nije nezavisna, zakonodavna i izvršna su etničkog karaktera. Put u EU i NATO, reforme u oblasti pravosuđa, izbornog zakonodavstva i dalje su otvorena i, uglavnom, sporna pitanja.

U hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovina, ova je zemlja više provela pod okupacijom (Osmanlije, Austor-Ugari, Kraljevina, nacisti...) nego li kao slobodna zemlja. Kada je Bosna i Hercegovina 1.3.1992.godine, napokon, došla do sfvoje prave državne nezavisnosti, onako kako je zadnji put bila 1463.godine, tri godine kasnije, 1995.godine dogodila se historijski udarac od kojeg će se ova zemlja teško oporaviti.

Pristanak na formiranje Republike Srpske najbolniji je udarac državnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine. Pristanak na legalizaciju genocida i etničkog čišćenja je nešto što će potpisnici sporazuma sa bosanskohercegovačke strane, kao i dio međunarodne zajednice, nositi kao užasan historijski teret koji je proizveo užasnu nepravdu u državi kojom vladaju političke plutokratije i oligarhije - autokratskim sistemom vladavine i uz formalnost izbornog procesa - pobjednici se znaju, baš kao i gubitnik - država BiH.

Izvor: 
BNN.ba