Konjic dobija prvi Muzej drvorezbarstva

Stogodišnjica otvaranja prve drvorezbarske radnje

Konjic dobija prvi Muzej drvorezbarstva

24.05.2019 - 22:43
Politika

Firma Rukotvorine iz Konjica pod pokroviteljstvom Ureda EU-a u BiH u srijedu, 12. juna upriličit će otvorenje prvog Muzeja drvorezbarstva u Konjicu. Muzej je posvećen konjičkim drvorezbarima svih generacija i tematizira povijest tog zanata u Konjicu, koji je 2017. godine uvršten u UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine čovječanstva.  Njegova svrha je da doprinese očuvanju bogatog kulturnog naslijeđa konjičkog kraja i da podrži daljnji razvoj ovog zanata.

Tom prilikom bit će obilježena i stogodišnjica od otvaranja prve drvorezbarske radnje u obitelji Nikšić.

Drvorezbarstvo u Konjicu, tradicija je duga više od jednog stoljeća. Dvije porodice iz Konjica, Nikšić i Mulić, jedine su koje održavaju stoljetnu tradiciju. Vještinu drvorezbarenja u Konjic donijele su zanatlije iz Južne Hercegovine. Austro-Ugarska monarhija ga je prepoznala i krajem 19. stoljeća podignula na umjetnički nivo.

Do početka drugog svjetskog rata, drvorezbarstvo se u Sarajevu izučavalo kao poseban predmet. Taj period je poznat i kao zlatno doba ovog zanata.

Tad, prije drugog svjetskog rata, u Konjicu je bilo 15 rezbarskih radnji. Danas je konjičko drvorezbarstvo upisano na preliminarnu listu nematerijalne baštine Federacije Bosne i Hercegovine, a više kolekcija predmeta koje su napravili konjički drvorezbari na listi je nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Izvor: 
BNN.BA