Ko je napravio OVAKVU dubiozu: Rudnici u FBIH dužni 769 miliona KM

Katastrofa ekonomske politike u FBIH

Ko je napravio OVAKVU dubiozu: Rudnici u FBIH dužni 769 miliona KM

11.09.2019 - 18:22
Politika

Kako je prezentirao Emir Aganović iz EPBiH, govoreći o stanju u rudnicima do 2017., akumulirani gubitak svih rudnika je na kraju 2017. iznosio 769 miliona KM, a obaveze su rasle i iznosile su 748 miliona KM, a dobiveno je negativno mišljenje revizora na konsolidirani izvještaj. Problem je, očito, u ekonomiji jer ovakvi dugovi dolaze samo kao posljedica lošeg strateškog, všegodišnjeg upravljanja rudnicima, EPBIH i povezanim preduzećima.

Aganović je ukazao i da je proizvodnja rasla, i to sa 5,1 milion tona u 2009. na 5,5 miliona tona u 2017. godini, a broj zaposlenih je smanjen sa 10.460 na 8.265., što smatra dobrim, ali da to još nije dovoljno. Naveo je i da su najveće gubitke imali rudnici Zenica i Breza.

- Bez radikalne promjene produktivnosti većina rudnika je neodrživa, a obim proizvodnje je ograničen – zaključio je Aganović.

- Ova se tačka slučajno poklopila s ovom vremenskom eskalacijom koja se dogodila u rudnicima Zenica i Breza. Ne bih želio da ovu važnu tačku kontaminira ovaj događaj koji smo praktično riješili, platit će se obaveze prema državi. Od toga Vlada neće odstupiti. Zakoni se moraju poštovati. Jedni su rudari izašli, drugi će izaći. Oba smo rudnika deblokirali, platili. Cilj sastanka koji je bio je da se ne rješavaju na taj način problemi. Ne možemo govoriti o rješavanju sistemskog problema na ovaj način – izjavio je pred Parlamentom FBiH premjer Fadil Novalić.

Međutim, postavlja se pitanje, otkud i ko je prouzrokovao ovakvu KATASTROFU poslovanja u rudnicima, otkad ona traje i ko je dozvolio narastanje gubitka od, još malo, pa milijardu KM!? Odgovornost nije sigurno na upravama rudnika, već i na EP BIH, všestrukim vladama i upravno-nadzornim odborima koji, očito, rađe posao za drugoga ali ne za svoju zemlju i radnike.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba