Izetbegović o vlasti: "Kada sam uvodio Komšića...."

Predsjednik SDA o politici svoje stranke

Izetbegović o vlasti: "Kada sam uvodio Komšića...."

11.09.2019 - 21:01
Politika

"Ja sam znao kada sam uvodio gospodina Komšića, popravljao odnose da će to nervirati HDZ i hrvatsku stranu ali ne želim da ostavim. Ne želim da se sve segregira. Nisam htio da ih ostavim, taj četvrti stub i motor mi moramo uvesti", kazao je u intervjuu za N1 Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Kako sarađivati sa HDZ-om?

"Što se tiče hemije, ima raznih spojeva, pozitivnih i negativnih. Mi smo prošli razne faze, onda sukoba, pa smo se vratili saradnji. Mi smo stari, sazreli partneri sa svim vrstama hemija, i pozitivnim i negativnim. Veže nas odgovornost, 55 posto Hrvata živi izmiješano sa Bošnjacima. Ne možemo mi dopustiti da etnički princip potpuno navlada građanski", kazao je Izetbegović.

SDA je glasala za četvrtog delegata, srpskog u NSRS?

"Nije tačno, SNSD može sa tri delegata uraditi sve ono što radi sa 4. To je priča SDP-a sada što pričate. Ako SNSD neće da odobri zakon, to isto može uraditi sa 3 delegata. Ta se priča ponavlja, šest puta se ponovi neistina i onda postaje istina. Kada tri predstavnika u Domu naroda izađu napolje, ne možete ništa usvojiti. Ne 4, nego tri", kazao je Izetbegović i na pitanje šta se čeka, kazao je:

"Čekamo sazrijevanje SNSD-a i dovršimo ovaj mandat kojeg je ostalo tri godine sada. Da se krene i da se zemlja pokrene. Mi to ne možemo uraditi bez SNSD-a. Ostaće u tehničkom mandatu sve dok ne dođe do sazrijevanja. Sve dok se ne počne poštovati zakon. Mi smo već jednom zaustavili SNSD, SDA je to uradila i to zbog ponašanja prema povratnicima. To smo uradili 2014/15. HDZ je sve vrijeme teškao, da smo napravili grešku, da su oni u Banjaluci vlast. Ovaj put vjerovatno ne bi pristali na takvu stvar".

Čović je rekao da će se stvari promijeniti i krenuti naprijed nakon Kongresa SDA?

"Što se nas tiče, ništa se neće promijeniti. Ove stavove od večeras ću zakucati na Kongresu za dva dana. Vrijeme je da se Dodiku kaže dosta. Bit će BiH, bit će vladavina zakona i poštovati će se Ustav".

Izetbegović je kazao da se "mora vjerovati vozaču koji već 29 godina vas doveze na cilj".

"Baš sam objašnajvao neki dan grupi ljudi u vezi politike. Morate vjerovati vozaču koji vozi 29 godina i koji vas doveze na cilj. Nekada prikoči, nekada ubrza, ali stigne. Bio je momenat kad su se bošnjačke stranke ujedinile protiv SDA. To je čas kada se ne pritišće gas. Vrijeme je jednostavno, sad smo aktivirali međunarodnu zajednicu. Sada imamo jasan stav SAD-a, EU i ostalih".

Izvor: 
BNN.BA/N1