Izbor za reisu-l-ulemu: Još jedan šav na podjeljenom bošnjačkom tkivu

Kavazović, Zukorlić, Dedović ili Smajić

Izbor za reisu-l-ulemu: Još jedan šav na podjeljenom bošnjačkom tkivu

11.09.2019 - 18:42
Politika

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH Safeta Softića, danas je održana sjednica Komisije za provođenje izbora za reisu-l-ulemu na kojoj su razmatrane pristigle kandidature za reisu-l-ulemu iz osamnaest izbornih okruga, kako je i predviđeno normativnim aktima IZ u BiH, javila je MINA. Nakon razmatranja kompletne dostavljene dokumentacije, Komisija za provođenje izbora je utvrdila da četiri kandidature za koje je dostavljena potpuna dokumentacija i koji ispunjavaju uslove za reisu-l-ulemu propisane Ustavom i normativnim aktima Islamske zajednice proslijedi Saboru IZ radi utvrđivanja liste kandidata za reisu-l-ulemu i to: Husein-ef. Kavazović, Husejin-ef. Smajić, Muamer-ef. Zukorlić i Salem-ef. Dedović. Komisija je donijela zaključak da od kandidata zatraži dostavu pisanih programa koji će biti prezentirani na trećoj redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH zakazanoj za 21. septembar 2019. godine - javlja Mina, a prenosi Fena.

Izbori za čelnika Islamske zajednice u BiH, provode se u trenutku velike bošnjačke podjeljenosti u staleškom, ekonomskom, političkom, mezhebskom a, od sada, i staleško-vjerskom smislu.

Iako Husein Kavazović, kako se vjeruje, ima priličnu podršku unutar ISlamske zajednice BIH, koju uglavnom zaposjedaju kadrovi SDA, kandidatura Muamera Zukorlića sa jedne, te ostalih dvojice kandidata sa druge strane, može imati nekoliko političkih reperkusija. 

Smatra se da je Zukorlić kandidat struje unutar i oko Islamske zajednice BiH koju, kao protivnu Kavazoviću, predvode Hasan Čemgić i Mustafa Cerić koji se, po ovom pitanju, ne oglašavaju. Poznato je da Čengić i Cerić, od razlaza sa rukovodstvom SDA, imaju problem i sa rukovodstvo Islamske zajednice u BiH te da je upravo to, smatra se, motiv njihove podrške Zukorliću.

Podrška Zukorliću, trenutno, nije zanemariva, u smislu podjeljenosti tkiva Islamske zajednice BiH, ali smatra se da SDA i Kavazović ima poluge da zadrže vlast unutar ove institucije. Međutim izbori za reisu-l-ulemu ostavit će još jedan veliki šav na unutarbošnjačkoj podjeljenosti. Kavazović je, praktično, kandidat SDA za ovu funkciju baš kao što su kandidati SDA, za funkcije na izborima, bili Kavazovićevi favoriti.

Zukorlić i političko-vjerska struja oko njega, sa druge strane, pripadaju strukturi odbačenih SDA-ovaca, neki su formalno a neki neformalno bili u njoj i u nju, tako da se ovaj njihov pohod smatra osvetničkim. 

Ostala dva kandidata, nije poznato da li imaju političku pozadinu i podršku što je, očito, važno kod izbora za duhovnog vođu Bošnjaka. Upravo ta činjenca demistificira ulogu vjerskog lidera koji je, tada, politički eksponent.

Izvor: 
BNN.BA