EU i SAD traže od BiH da odblokiraju kreditna sredstva MMF-a

Disfunkcionalna država

EU i SAD traže od BiH da odblokiraju kreditna sredstva MMF-a

28.05.2020 - 12:48
Politika

Iz Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a u BiH upozorili su u četvrtak (28. maja) političare u BiH da "bez odlaganja trebaju odblokirati sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)" za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19.

Upozorenje je stiglo istog dana kada će biti održana sjednica Vijeća ministara BiH na čijem dnevnom redu, međutim, nema odluke prema kojoj će biti odobrena raspodjela sredstava. Novac se nalazi na računima Centralne banke BiH, čiji Upravni odbor takođe zasjeda u petak.

Kreditna sredstva od 333 miliona eura, u okviru hitne pomoći MMF-a, treba da budu raspoređena entitetima i Brčko Distriktu, a doznačena su Bosni i Hercegovini, na odgovarajuće račune kod Centralne banke (CBBiH), 23. aprila.

Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD podsjetili su da su još 11. aprila bili domaćini sastanka s političkim predstavnicima, da bi se uklonile političke blokade i počelo rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

"Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 miliona eura iz Instrumenta za brzo finansiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo. Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci", navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU i Ambasade SAD od četvrtka (28. maja).

"Ovo je", konstatuje se u saopštenju, "neshvatljivo za građane BiH, ali i međunarodne partnere".

"Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko Distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta – što je Federacija BiH i učinila, usvajanjem rebalansa budžeta", navodi se u saopštenju.

Za EU i SAD, kako su naveli, rješenje situacije sa blokiranim sredstvima MMF-a je jednostavno.

"Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti", potcrtano je u saopštenju.

Izvor: 
BNN.BA/RSE