Džeferović: Novalić je radio sve što je mogao, uvjeren sam da ga nema u kriminalu...

Reakcije

Džeferović: Novalić je radio sve što je mogao, uvjeren sam da ga nema u kriminalu...

29.05.2020 - 12:02
Politika

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDa, Šefik Džaferović, reagirao je u vezi sa hapšenjem premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Šefik Džaferović

- Vlada je morala otkazati sjednicu, a što se tiče svih ljudi u zemlji. U ovom trenutku nedostaju činjenice, javnost nema činjenice u čemu je, kako, sa kim, zašto, učestvovao premijer... To je nedopustivo. To se javnosti mora odmah saopćiti ili ovdje ako postoje konrektne činjenice je u pitanju teški kriminal ili ako ne postoje ove činjenice ili je u pitanju instrumenilzacija tužilačko policijskih agencija u političke svrhe...Tužilaštvo i SIPA moraju odmah da izađu s konkretnim činjenicama i podacima - kaže Džaferović.

- Radio je sve što je mogao, duboko sam uvjeren da ga nema u kriminalnim radnjama. To je moje mišljenje neka me demantiraju. Ovoj činjenici nije se dovoljno vodilo računa kada su se poduzimale aktivnosti kada je u pitanju Novalić. Ukoliko Tužilaštvo BiH te državne institucije žele da budu kredibilne moraju jednako da se odnose prema svakom predmetu. Šta je sa aferom "Diploma", šta je sa aferom vrbovanja građana BiH, šta je sa praktično oslobađanje ratnog zločinca zbog silovanja maloljetne djevojičice. Da li je iko iz BiH odgovarao za to. Šta je sa javnim nabavkama u cijeloj BiH? Tužilastvo i SIPA ako žele da bude kredibilni moraju da odgovore na ovo pitanje - zaključio je Džaferović.

Izvor: 
BNN.ba