Država i ubistva: Zašto sistem priječi procesuiranje političkih ubistava - znači li to da su isti tim?

Atentat na osnivača i prvog komandata Armije Republike BiH

Država i ubistva: Zašto sistem priječi procesuiranje političkih ubistava - znači li to da su isti tim?

07.07.2020 - 09:41
Politika

Danas se navršava 27 godina od pokušaja atentata na osnivača i prvog komandanta Armije Republike BiH, generala Sefera Halilovića, i njegovu porodicu. Gađajući Halilovića, dio funkcionera i pripadnika Službe državne bezbjednosti, koju je kontrolisao dio SDA, ubio je Halilovićevu suprugu Medihu i njenog brata Edina.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ovaj predmet okarakterisalo kao terorizam - pokušaj ubistva najviših državnih funkcionera. Nakon višegodišnje istrage i vještačenja, nepobitno je utvrđeno da je na balkon Halilovićevog stana postavljena ručno izrađena eksplozivna naprava u koju je stavljen plastični eksploziv.

Krivična prijava za organizaciju atentata i stvaranje umišljaja za njegovo izvršenje, te potom uklanjanje dokaza i opstrukciju istrage, podnijeta je protiv Bakira Alispahića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Jašarevića, Asima Dautbašića (umro u međuvremenu) Nedžada Ugljena (ubijen u međuvremenu) i Envera Mujezinovića. Krivična prijava, protiv izvršilaca ovog gnusnog zločina, podnijeta je protiv Nedžada Herende, Dragana Šošića i Vladimira Populovskog zv. "Makedonac".

Prema brojnim iskazima svjedoka, kao i arhivskim dokumentima, unutar MUP-a Republike BIH, Službe državne i Vojne bezbjednosti, postojala je sprega nekolicine funkcionera i oficira (povezanih sa KOS-om), te klasičnih ubica koji su se, skupa, bavili prljavim poslovima koje su, potom, pravdali da su za iste imali političko odobrenje. Brojni iskazi svjedoka, insajdera, kao i dokumenti i druga vrsta dokaznog materijala, potkrepljuje uvezanost politike i zločina, odnosno dijela sistema i gnusnih zločina.

Pored brojnih iskaza svjedoka, stručnog vještačenja, pronalaska brojnih dokaza sa lica mjesta, zatim dokazanosti o sistematskom uklanjanju dokaza (geleri naprave, orginalne fotografije, nedostatak obdukcionog nalaza, krađa telefonskih razgovora...) Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, do danas, nije podiglo optužnicu u ovom slučaju. To, naravno, ne čudi kada je poznato da pravosuđe djeluje po prinicpu rezultata izbora - nikada se ne procesuiraju oni koji imaju stvarnu vlast. S obizorm da je u BiH već 30 godina ista vlast, posebno po pitanju "duboke države", jasno je zašto ovo političko ubistvo nikada nije riješeno. Uostalom nijedno ubistvo BiH do sada nije riješila što govori o tamnom vilajetu u kojem ne vrijede nikakva pravila.

Treba dodati da je Evropska unija kao jedan od uslova ulaska Bosne i Hercegovine (BIH) u EU, stavila rješavanje predmeta politički motivisanih ubistava. Ako to bude prepreka za EU, a u BiH bude bila ista vlast, sigurno je BiH neće ući u EU jako, jako dugo jer bolje je biti siguran u zatvorenoj državi, nego u zatvoru u otovorenoj zemlji. Otud i nije čudno što je Freedom house, današnju BiH svrstao u "hibridni režim" - mjesto formalne pravde i formalne demokratije, odnosno olupine bez sadržaja.

Nakon svega, BiH je ostala država koja je delegitimisala svoj pravosudni sistem jer se u njoj provodi selektivna tzv. "pravda", odnosno svjesno se opstruiraju istrage, suđenja i procesi za određnu vrstu brojnih ubistava. Svi zločini, iz rata i mira, koji su povezani sa vladajućim strukturama ostali su "neriješeni" do danas. Iz toga se jasno izvlači zaključak ko je stajo i stoji iza svega.

Izvor: 
BNN.BA