Dodik: Banja Luka nije šeher već srpski grad, a Inzko je smlata

Predsjednik SNSD-a na pressu

Dodik: Banja Luka nije šeher već srpski grad, a Inzko je smlata

27.02.2020 - 13:01
Politika

Treba reći da svojatanje Banjaluke kao šeher grada Izetbegoviću služi samo za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka nikada nije bila šeher i neće biti. Banjaluka pripada Srbima i srpskom narodu i RS. Banjaluka više pripada Vučiću i više podržava Vučića nego što je ikada i što će ikada podržavati Izetbegovića i njegove sljedbenike, izjavio je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik.

"Jučer su neopaženo prošle reakcije na udruženi poduhvat Izetbegovića, Komšića i Radončića koji je bio očigledan napad i izliv mržnje prema Srbiji i njenom predsjedniku, prema RS i svemu onome što je srpski narod i njegova istorija. Napad je orkestriran, pije svega, sa ciljem da se etablira nasilje koje se provodi putem institucija koje su Dejtonske, a u suštini donose odluke koje su suprotne Dejtonskom sporazumu. To je masovno činio visoki predstavnik, a sada to čini Ustavni sud BiH", kazao je Dodik.

Kritikovao je jučerašnji press u Sarajevu (predsjednika SBB, SDA i DF), te dodao da "napad na Srbiju i njenog predsjednika je svakako pokušaj da se uruši Srbija jer Srbija smeta Izetbegoviću i ostalima zato što je stabilna i pod rukovodstvom Vučića postigla značajne napretke. Oni savršeno dobro znaju, ako sklonu Vučića, Srbija uazi u višedecenijsku nestabilnost i njima najviše odgovara nestabilna Srbija".

Kada su u pitanju izjave da bi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, mogao upotrijebiti bonska ovlaštenja, Dodik je dao radikalne izjave:

"Kakva bonska ovlaštenja - to su prošla vremena. Pudgemon sjedi u Briselu i za njega nema bonskih ovlaštenja, a on bi ovdje... On od dosade ne zna šta bi. Inzko dolazi iz Austrije, a ona nam je ranije poslala Kalaja koji je pokušao da nametne iste vrijednosti kao i Inzko, što i sada promoviše. To je i Wolfgang Petritsch uradio. Politička smlata koja prima novac da bi govorio protiv Srba. Inzko ignoriše dijalog, ustavna prava, Dejtosnki sporazum, osnove vrijednosti i prava i slobode vezane za slobodu govora koja je osnovna stvar. Oni bi za iskazanu riječ proganjali ljude a to je samo da bi prikrili centralizaciju i unitarizaciju BiH. To znači da u BiH neće biti ni Srba ni Hrvata i da je ovo pokušaj stvaranje islamske države. U tome učestvuje i Inzko, plaćenik međunarodnog faktora koji pokušava da se dodvori nekim Amerikancima, kao što je Palmer", kaže Dodik i zaključuje:

"Nije ovo prvi put da se meni prijeti. Prijetilo mi se i 2005. godine i od strane moćnijih frajera od Inzka - od Paddyja Ashdowna, Raffija Gregoriana... Borio sam se s njima i boriću se protiv svakog ko napada ustavni poredak. On narušava osnovne slobode ljudi. On ima duple aršine, čuje samo šta mi kažemo a ne čuje kad spominju oružje".

 

Izvor: 
BNN.ba