BPS: Ugrožena je sigurnost građana BiH - vlast hitno da stavi migrante pod kontrolu

Saopćenja

BPS: Ugrožena je sigurnost građana BiH - vlast hitno da stavi migrante pod kontrolu

07.08.2020 - 09:16
Politika

- BPS zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da pod hitno, mjerama izolacije i ograničenja kretanja, stavi pod kontrolu migrantsko kretanje u Bosni i Hercegovinu, a posebno zloupotrebu smještanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Iz javnosti nepoznatih političkih razloga, dozvoljeno da migranti zlostavljaju sigurnost posebno građana Federacije BiH, njihovu imovinu i svakodnevni život. Tuče, otimanja imovine, napadi na naše državljane, organizovana prošnja, nošenje svakovrsnog hladnog oružja, postali su svakodnevnica Sarajeva, Bihaća i drugih gradova. Takvo šta je nedopustivo sa aspekta Ustava BiH jer država treba da štiti svoju teritoriju i građane, što već predugo nije slučaj - kažu u saopćenju za javnost BPS-a.

- Smatramo Vladu Federacije BiH, kao i Vijeće ministara BiH, direktno odgovornim za lošu migrantsku politiku koja ugrožava, u političkom, sigurnosnom i ekonomskom smislu, Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Također, porazno je ponašanje odgovornih na opštinskom i kantonalnom nivou iz čega se zaključuje da postoji cijela sprega onoga što se u javnosti zove "migrantska politika" koja, očito, ima dublje razloge i namjere.

Obaveza primanja izbjeglica i njihovog smještanja u migrantske centre, ne može postati prostor da se time ugrožava politička, ekonomska i sigurnosna stabilnost Bosne i Hercegovine što, već predugo, jeste slučaj - zaključuju iz BPS-a.

Izvor: 
BNN.BA