FOTOPRIČA: Trebević, planina koja pripada gradu Sarajevu...

Posebna nit između grada Sarajeva i planine Trebević

FOTOPRIČA: Trebević, planina koja pripada gradu Sarajevu...

05.01.2019 - 13:29

 Sarajevo je grad kojeg okružuje čak sedam planina, ali samo za jednu može se reći da ovom gradu i pripada. Riječ je o planini Trebević...

Jedinstvene planinske ljepotice - Bjelašnica, Igman, Jahorina, Ozren, Romanija, Treskavica i Trebević, od kojih neke svojim vrhovima prelaze čak 2.000 metara, planine su kojima je okružen glavni grad Bosne i Hercegovine. Ipak, samo jedna od njih djeluje kao miljenica grada Sarajeva. Riječ je o planini Trebević. 

Udaljena svega 12 km od Sarajeva, planina Trebević je oduvijek je bila omiljeno izletište ovog dijela Bosne i Hercegovine, posebno Sarajlija. U svega sat i trideset minuta, koliko je potrebno da se pješice uspenjete iz centra grada do vrha planine Trebević, nije ni čudo da su Sarajlije oduvijek baš ovu planinu birale kao mjesto gdje su mogli uživati u čarima netaknute prirode.

Okružena gustom borovom šumom, jasno je onda i zašto je ova ljepotica vazdušna banja u netaknutoj prirodi, idealna za odmor i relaksaciju.

Planina Trebević smještena je u jugoistočnom dijelu naše zemlje. Visoka je 1627 metara i nadovezuje se na planinu Jahorinu. Do Trebevića moguće se popeti pješice, kombijem gradskog prijevoza, ali odnedavno i žičarom iz centra grada, što ima još i veću draž i povezanost glavnog Sarajeva i planine Trebević.

Trebevicka žičara posjeduje 33 moderne zatvorene kabine sa po 10 mjesta. Za samo sat vremena iz centra Sarajeva do Trebevica može prevesti 1.200 putnika. Kabine trebevićke žčcare ,,Gondola,, su olimpijskih boja: crvena, plava, crna, zelena i žuta. Vožnja novom žicarom do Trebevića traje  do 10 minuta, umjesto nekadašnjih dvanaest minuta.

Povoljan geografski polozaj Trebevića, blizina grada Sarajeva, nadmorska visina, blaga klima, te netaknuta priroda ove planine, usadili su se u srca zaljubljenika u prirodu još od doba Austro-Ugarske, koja je prepoznala potencijal područja i počela ga pretvarati  u gradsko izletište. Time, još od davnina, jasno postoji posebna nit koja glavni grad Bosne i Hercegovine veže za planinu Trebević.

Zanimljivo je i to da je planina Trebević nekada bila rajska planina. Od davnina se pričalo kako su Sarajevu, na ovoj planini, zavidjeli mnogi gradovi Evrope i svijeta, jer je spoj urbane cjeline i netaknute prirode predstavljao značajan turistički i rekreativni centar, kako u zimskom, tako i u ljetnom periodu.

 

Pripremila: A. Rovčanin / Bnn.ba 

Izvor: 
BNN.ba