Fotopriča o Ajdinovićima: “Bosna je zemlja prepuna čari, trepeta šuma i bljeska vode”

Veliki potencijal za razvoj ekoturizma u BiH

Fotopriča o Ajdinovićima: “Bosna je zemlja prepuna čari, trepeta šuma i bljeska vode”

04.07.2017 - 14:49

Bosna i Hercegovina je mala zemlje, ali “prepuna čari, trepeta šuma i bljeska vode”, isticao je to Branko Ćopić u svojim stihovima o Bosni…

Iza svakog ćoška izvire neka od ljepota Bosne. Nedaleko od Sarajeva je i mjesto Ajdinovići. Prelijepo mjesto okruženo četinarima, prostranim zelenilom i nebom koje ti svakog trena crta svoju priču... Ekipa BNN.BA posjetila je ovo čarobno mjesto, kao i "Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići“, te vam tako donosimo fotopriču onoga što smo zabilježili...

Bosna i Hercegovina sama po sebi ima jedinstven geografski položaj koji je izlaže toploj, mediteranskoj klimi sa juga i svježim kontinentalnim utjecajima sa sjevera, što rezultira raznolikom florom i faunom, još jednom rijetkom osobenošću naše zemlje. Posebe su planinske oblasti Bosne i Hercegovine, jer su upravo one idealne za razvoj ekoturizma, što zasigurno predstavlja budućnost turizma Bosne i Hercegovine.  

Nedaleko od Sarajeva, je i mjesto Ajdinovići. Prava oaza mira prirodnog okruženja. Upravo to bio je dovoljan razlog za otvaranje "Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići“ koji se nalazi nedaleko od magistralnog puta Sarajevo-Tuzla u istoimenom mjestu Ajdinovići, na području općine Olovo. Kompleks je sagrađen 2014.godine, a zbog bogatog sadržaja, sportskih terena, predivnih bazena, gosti sportsko-rekreativnog centra sada imaju priliku i uživati, te ovo mjesto važi za jedno od najpopularnijih odmarališta u Bosni i Hercegovini koje nismo mogli zaobići i pokazati vam šta sve nudi...

Temelji ekoturizma su prirodni resursi koji se često kombiniraju s kulturnim resursima kako bi turistima pružili jedinstvene doživljaje i njihovo putovanje, te boravak u prirodnim područjima učinili posebnim i nezaboravnim iskustvom. Ekoturist doživljava destinaciju kroz rekreaciju u prirodi, edukaciju o destinacijskim atrakcijama, te shvatanje važnosti i potreba očuvanja prirodnih resursa. Upravo je to ono što možete vidjeti u ovom čarobnom mjestu, preplitanje prirodnih i kulturnih resursa. Industrija ekoturizma okrenuta je prema samostalnim turistima ili manjim grupama do dvadesetak ljudi kojima se nudi vođenje po zaštićenim ili osjetljivim dijelovima prirodnih područja uz lokalne vodiče i edukaciju, te u novije vrijeme interaktivne aplikacije.

Prepoznavši potencijal ekoturizma, te ljepote koje Bosna posjeduje, „Sportsko rekreativni centar Ajdinovići“ sada nudi cijeli set programa uživanja u prirodnom ambijentu...

Svoj boravak moći ćete upotpuniti koristeći se i sportskim terenima za fudbal, košarku, rukomet, odbojku u pijesku, a tu su i sadržaji za ljubitelje badmintona i paintballa. Također, tu je i uživanje u suncu i osvježavanje u bazenima, kao i savremeno opremljenom SPA centru sa zatvorenim bazenom, saunom i jakuzijem.

Smještajni kapaciteti su hotel sa 24 sobe (94 ležaja) sa prostranm balkonima, osam vila skrivene bjelogoričnom šumom i voćnjacima, novoizgrađeni hostel predviđen za organizovani boravak većih i manjih grupa gostiju kapaciteta 180 kreveta, te šest bungalova smještenih uz ivicu jezera sa raspoloživih 24 kreveta.

Kada je u pitanju hrana, izbor je raznolik, ali se spremaju prepoznatljivi bosanski specijaliteti po staroj, provjerenoj recepturi, a dobro je i to da ćete hranu i piće moći konzumirati u neograničenim količinama.

Prepoznatljivi tradicijski običaj u Bosni i Hercegovini je očuvanje i uzgoj autohtonih pasmina domaćih životinja. U želji da očuvaju tradiciju kompleks je obogaćen i životinjama, tako da  posjeduje  farmu životinja sa oko 40 vrsta domaćih i autohtonih vrsta životinja. Ljubitelji životinja moći će da vide i autohtone bosanske krave Buše, koja ujedno ima i status hronično ugroženih domaćih životinja.

Posebna atrakcija za sve ljubitelje životinja je i ergela prekrasnih Bosanskih brdskih konja. Ergela je dom za 12 autohtonih bosanskih brdskih konja, dragocijene pasmine koji vam zaista mogu otkriti neki posve drugi svijet. Ovi ljepotani simbol su ljepote i snage, te nevjerovatne izdrživosti i čvrstine.

Ni oni najmlađi nisu zapostavljeni, tako da je u neposrednoj blizini hotela smješten mješovit i ograđen zabavni park za djecu, izgrađen od prirodnih materijala.

Iako je ekoturizam još uvijek mala i na globalnom tržištu slabije značajna grana turizma, sve više je zainteresiranih da se ova grana turizma razvija. Stručnjaci tvrde da je upravo Bosna i Hercegovina potencijal za razvoj ekoturizma. Ekoturizam se odnosi na mali broj sudionika, ali je zasigurno s najvećim društveno odgovornim potencijalom i činjenica da je trenutno uživa posebno interesovanje i nadasve veliki potencijal.

Pripremila: Aldina Rovčanin/BNN.BA

Izvor: 
BNN.BA