Šepić: Otplate godišnjeg duga su porasle sa 878 miliona KM, na 1,3 milijarde u ovoj godini!

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za BNN.BA

Šepić: Otplate godišnjeg duga su porasle sa 878 miliona KM, na 1,3 milijarde u ovoj godini!

25.12.2017 - 14:20
Intervjui

Klub poslanika Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasao je protiv novog Zakona o akcizama. Novo zakonsko rješenje uvodi i novi namet građanima BiH na gorivo i to 0,18 KM po litri, kada se uključi i PDV, što značajno opterećenje na i onako niska primanja građana. Od građana će se uzeti novac, koji se neće uložiti u cestogradnju, već za finansiranje naredne izborne kampanje i popunjavanje budžetskih rupa, za BNN.BA govori Senad Šepić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Također, Šepić je istakao kako su u Federaciji BiH, za tri godine, otplate godišnjeg duga porasle sa 878 miliona KM 2015. godine, na 1,3 milijarde u ovoj godini!

Senad Šepić

BNN.BA: Usvojen je novi Zakon o akcizama u Bosni i Hercegovini. Šta će to dalje podrazumijevati ili predstavljati za građane? Zašto ste vi bili protiv ovog zakonskog rješenja?

Šepić: Klub poslanika Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH glasao je protiv. Riječ je prijedlogu koji uvodi novi namet građanima BiH na gorivo i to 0,18 KM po litri, kada se uključi i PDV. To je značajno opterećenje na i onako niska primanja građana. Od građana će se uzeti novac, koji se neće uložiti u cestogradnju, već za finansiranje naredne izborne kampanje i popunjavanje budžetskih rupa. Cijene će lančano skočiti i drugih životnih namirnica. Kada je potrebno uvesti nove namete građanima, tada postoji apsolutni konsenzus vladajuće elite. Nažalost, nismo do sada nikada vidjeli da sa istim žarom i ovom energijom rješavaju glavne problem naše zemlje – odlazak mladih, velika nezaposlenost, male plate i plate.

BNN.BA: Koliko je po Vama realno da će novac od povećanja akciza, zaista, biti utrošen za gradnju puteva, kako se to navodi?

Šepić: Do sada, od kada su uvedene akcize, prikupljeno je preko 7 milijardi KM po tom osnovu. Gotovo sva ta prikupljena sredstva iskorištena su nenamjenski, završila su u budžetima svih nivoa vlasti, za finansiranje raznih izdataka, poput plata, službenih automobila, administracije i slično, umjesto da se taj novac ulaže u cestogradnju, što bi primarno i trebala biti svrha. Taj novac se i dalje prikuplja i na isti način troši. Sada nam se prezentuje, da treba uvesti dodatne namete i da će se odjednom taj novi prikupljeni novac namjenski trošiti za cestogradnju. Iskreno sumnjam, da će i u ovom slučaju biti namjenskog utroška sredstava, prije svega što su budžeti entiteta u velikim finansijskim problemima, sa ogromnom otplatom duga, te je potrebno te budžetske rupe popuniti na razne načine, pa između ostalog i od ovog prikupljenog novca.

BNN.BA: Koja sve poskupljenja građani mogu da očekuju od povećanja akciza, ne radi se samo o povećanju cijene goriva?

Šepić: U ovom slučaju će doći do direktnih i indirektnih poskupljenja. Direktna poskupljenja se ogledaju u cijeni goriva, koje će poskupiti za ukupno 0.18 KM, kada se uračuna i PDV. Sa druge strane, indirektna poskupljenja će biti kroz osnovne životne namirnice, grijanje, prevoz i sve one kategorije gdje gorivo čini značajnu stavku. Prema našim analizima, rezervoar goriva će poskupiti najmanje za 10ak KM. To je za običnog čovjeka mnogo znači, jer kada imate nekog penzionera, radnika na minimalcu, 10 KM predstavlja 10 hljebova i to je značajna stavka u kućnom budžetu. Mi ćemo se, kao Nezavisni blok, protiv takve politike zaduživanja i nameta uvijek boriti.

BNN.BA: Neki od zastupnika su istakli kako je sam postupak usvajanja Zakona o akcizama u BiH bilo protiv ustavno, te protivno poslovniku o radu, kako vi gledate na to? Možete li se osvrnuti  na to i dati obrazloženje?

Šepić: Prekršen je niz procedura. Ne zna se ko je predlagač bio. Vijeće ministara BiH pošalje ga po skraćenoj proceduri, a onda Dom naroda preinači proceduru u hitnu i tako ga usvoji i kao nas u Predstavničkom domu obaveže da ga mi usvajamo po hitnoj, što je protivustavno. Dođe nama u Predstavnički dom po hitnoj, a niko neće da kaže ko je predlagač. To je čisto parlamentarno silovanje. Ovo što se desilo nema veze sa demokratskim procedurama, ali vladajuća politička kasta samo brine kako će novim nametima osigurati manevarski prostor u izbornoj godini. Građani to prepoznaju i neće im proći kako su zamislili.     

Ovaj mandat obilježen je uvođenjem novih nameta i zaduživanja. Evo recimo, u Federaciji BiH, za tri godine, otplate godišnjeg duga su porasle sa 878 miliona KM 2015 godine, na 1,3 milijarde u ovoj godini! U tome je srž cjelokupne ekonomske politike koju vodi vladajuća elita – zaduži i potroši. Javnost je upoznata, da su međunarodne finansijske institucije najviše insistirale na uvođenju novih nameta, kako bi se osigurali za povrat kredita koje bi nam dali. Takva politika treba prestati i mi smo zagovornici novog pristupa i nove ekonomske politike, koja će se okrenuti običnom čovjeku, rješavati kroz sistemska rješenja stvarne probleme, potaknuti zapošljavanje u cilju bržeg ekonomskog rasta. Samo na taj način možemo pokrenuti našu ekonomiju i smanjiti zaduživanja.

BNN.BA: Koje su Vaše dalje preporuke? 

Šepić: Nezavisni blok je u parlamentarnu procedure uputio svoj prijedlog Zakona o akcizama, koji bi riješio glavni zahtjev koji su postavile međunarodne finansijske institucije, osiguranje pokrića za novi investicijski ciklus, a bez da se povećava cijena goriva i uvode novi nameti. Naš prijedlog je bio da se u okviru postojećeg modela izvrši preraspodjela i to na način da se smanji akciza koja ide u direktno u budžet, a poveća namjenska putarina za autoceste. Na ovaj način bi smo osigurali novi investicijski ciklus za narednih osam godina, čime bi smo pokrenuli investicije, zapošljavanje i krenuli stopama ubrzanog ekonomskog rasta.

Pripremila: Aldina Rovčanin/BNN.BA 

Izvor: 
BNN.BA