Kako je SDA Radončiću ukrala dva, Silajdžiću i Bećiroviću po jedan mandat u Predsjedništvu BiH

Analiza BNN-a

Kako je SDA Radončiću ukrala dva, Silajdžiću i Bećiroviću po jedan mandat u Predsjedništvu BiH

08.11.2018 - 10:52
Istraživanja

Malo ko je na, takozvanim «izborima» u Bosni i Hercegovini, pokraden kao što se to dogodilo Fahrudinu Radončiću koji je, po rezultatima glasanja, dva puta bio izabran za člana Predsjedništva BiH ali je, po rezultatima «brojanja», odnosno krađe glasova, dva puta ostao bez osvojenog mandata u Predsjedništvu BiH. Na izborima 2010. i 2014. SDA mu je direktno ukrala mandat u Predsjedništvu BiH da bi, 2018., njemu bilo ukradeno  više od 100.000 glasova. Tako Bošnjaci doživljavaju «hrvatsku sudbinu» odnosno da, po treći put zaredom, dobijaju nelegalnog i nelegitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

mandati, politika, izbori

Dok se Hrvati u Bosni i Hercegovini bune i upinju kako im je, po treći put, ukraden mandat u Predsjedništvu BiH tako što je, dominantno bošnjačkim glasovima, za člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić, Bošnjaci bi, ako bi se ikada pobunili, imali isto toliko razloga da kažu isto.

Naime od 2002., preko 2010. i 2014., pa sve do 2018. godine, dakle na četiri izborna ciklusa, Bošnjaci su dobili člana Predsjedništva BiH čiji je mandat, evidentno, ukraden putem brojačke mašinerije SDA koja, redovno, prekraja volju birača u Federaciji BiH i izbore pretvara u festival krađe.

Na početku i na kraju svake izborne krađe, u posljednja tri izborna ciklusa, stajala je nadaleko čuvena Centralna izborna komisija (CIK) koja je «tu» da pripremu krađu (štampanje glasačkih listića bez serijskih brojeva, žiga…) i, na kraju, izbornu krađu «ovjeri» davanjem «moralnog pečata».

Iako je opšte poznato da su članovi CIK-a stranačke ličnosti, iako formalno distancirane od stranaka koje su ih delegirale u ovo tijelo za pripremu i legalizaciju krađe izbora, članovi CIK-a pokušavaju uvjeriti javnost da je njihovo postupanje «profesionalno» i «nestranačko» što, čak i u ogoljenoj BiH, izgleda podrugljivo.

Sve je krenulo 2002.godine kada je apsolutni favorit za člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, «poražen» od tada potpuno anonimnog Sulejmana Tihića kojem je jedina referenca bila to što je bio kandidat SDA. Zašto?

Zato što većinu općinskih izbornih komisija (OIK), u najvećem i najmnogoljudnijem dijelu Federacije BiH, kontroliše direktno SDA. Upravo na ovom novu se i tada, i danas, odvija najbrutalnija izborna krađa u kojoj se, ubacivanjem doštampanih i spremljenih izbornih listića, vrši mijenjanje drugog broja listića na kojima su građani glasali.

S druge strane, unutar tih istih općinskih izbornih mašinerija za krađu demokratije i prava glasa, događa se poništavanje glasova građana BiH pa se, tako, događa svake godine BiH ima između 500.000-650.000 «nevažećih glasačkih listića», a to su upravo oni koje je SDA, i njene «bratske stranke», ukrala od drugih stranka koje su godinama na meti (SDP, BPS, SBB…).

Te 2002. godine SDA je za «pobjedu» Sulejmana Tihića ukrala cijelih 185.000 glasova dok je, tada najpopularniji političar, Haris Silajdžić, imao 169.000 glasova. Krađa ovog mandata člana Predsjedništva BiH je tada, kao i svaka poslije izvršena na način da se prikaže mala razlika između kandidata kako bi, običnim gledaocima i čitaocima, rezultati izbora izgledali «realni» i «tijesni».

Naredna krađa u izborima za člana Predsjedništva BiH dogodila se 2010.godine kada je SDA, po drugi put, ukrala mandant u Predsjedništvu BiH. Te godine su se, naime, trkali Haris Silajdžić, te Fahrudin Radončić koji je tek osnovao stranku i imao najpopularniji politički projekat na političkom spektru. 

U utrci se, kao sporedni kandidat, našao i Bakir Izetbegović kojeg čak ni veliki dio SDA nije podržavao i kojeg je, također, do tada pratila užasna medijska reputacija.

«Rezultati» izbora ukradeni su na način da je ispalo da je tada aktuelni član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, koji je prethodno dobio gotovo 400.000 glasova!, postao «najomraženiji» jer mu je upisano 117.000 glasova. Po SDA-u je ispalo je da je izgubio oko 250.000 glasača.

Tada najpopularniji kandidat za funkciju člana Predsjendištva BiH i potpuno novo lice u politici, Fahrudin Radončić, bio je apsolutni izborni favorit za mjesto u Predsjedništvu BiH. Upravo zbog toga Radončić je bio najbrutalnije pokraden na izborima jer su mu SDA i CIK upisali svega 142.000 glasova iako je opštepoznato da je te godine, zbrajajući uništene glasove na izbore sa njegovim imenom, Radončić imao preko 200.000 glasova i osvojio mandat u Predsjedništvu BiH. Važno je napomenuti da je te godine bilo uništeno i proglašeno nevažećim više od 300.000 glasova za Predsjedništvo BiH.

Tako je te 2010.godine ispalo da su Bošnjaci izabrali najomraženijeg i najnepopularnijeg kandidata, Bakira Izetbegovića, kojem je SDA upisala 162.000 glasova. Zanimljivo, razlika između Izetbegovića i Radončića je napravljena tako da se čini «realna», baš kao i u slučaju krađe predsjedničkog mandatu Silajdžiću od strane SDA i Tihića.

Četiri godine kasnije za Bošnjake se ponovila priča: Brutalna krađa izbora, kao i namještanje dogovorenih kandidata ispred ljevice, a u korist desnice, dali su ogroman prostor za manipulaciju glasačkim materijalom koji se, na kraju, dogodio na brutalan način.

SDA je na izborima 2014.godine upisala 247.000 glasova za Bakira Izetbegovića koji je, u trenutku «izbora», bio vjerovatno najomraženiji kanidat kojeg je Bosna i Hercegovina ikada mogla «birati». 

Njegovi glavni, ideološki protivkandidati, o kojima je SDA izdavala posebne novine i knjige 2010. i 2014.godine, bili su Sefer Halilović i Fahrudin Radončić protiv kojih je, prljava SDA-ova mašinerija 2010. i 2014.godine izdala «Specijalno izdanje» SDA-ovih novina da bi, četiri godine kasnije, finansirali knjigu koju je, protiv Halilovića i Radončića, napisao Izetbegovićev prljavi savjetnik i četnički špijun Fikret Muslimović.

Upravo te 2014.godine Radončić je imao 201.000 glasova, dok je više od 130.000 glasova sa njegovim imenom uništeno i prebačeno u «nevažeće» glasove. Te godine oko 250.000 glasova za Predsjedništvo BiH bilo je uništeno, a najveću krađu pored Radončića, doživio je Sefer Halilović kojem je, pored 70.000 upisanih, ukradeno još oko 90.000 glasova što je pronađeno u centrima za brojanje u rezultatima za 80% opština u FBiH u kojima je uvid bio dozvoljen.

Tako se 2014.godine dogodilo da SDA, drugi put, ukrade Radončiću mandat člana Predsjedništva BiH i, brojanjem SDA-ovih brojača i CIK-ovih legalizatora izbornog genocida, isti dodijele Izetbegoviću kojem, kao ni Tihiću, nije smetalo da sjedne u ukradenu stolicu.

Naravno, ponovo treba napomenuti prepisan scenarij iz svih prethodno ukradneih izbora što se uočava kroz upisivanje «malih razlika» među «pobjednikom» izbora i kandidata kojima su mandati i glasovi ukradeni.

Scenarij iz 2018.godine na izborima za Predsjedništvo BiH samo se ponovio iz prethodnih godina. Krađa izbora se ogleda u više aspekata ali treba reći da su glasački listići štampani bez serijskog broja, žiga i nadzora. Također, distribucija nijje vršena pod strogom kontrolom, dok su birački odbori u cijeloj Federaciji BiH bili, uglavnom, SDA-ovi koji su sada, kao i svaki prethodni put, bili spremni na organizovani krađu izbora.

SDA je svom kandidatu, anonimnom i anemičnom Šefiku Džarevoiću, upisala ni manje ni više već 212.000 glasova pa je ispalo da Bošnjaci glasaju za najgoreg među njima, za onog koji se 26 godina nije odmakao od bužeta i iza sebe nema nijedan rezultat predsjedničkog nivoa, već tek statistiku lokalnog SSDA-ovog potrčka.

Također, po rezultatima SDA-ovih brojača, ispalo je da je Fahrudin Radončić, za četiri godine, izgubio oko 130.000 glasova što je, ako se sjetimo scenarija iz 2010.godine i otimanja glasova od Silajdžića, prepisana matrica ovaj put na račun Radončića kojeg je, krađom glasova i lažiranjem izbora, SDA htjela ne samo pobijediti, već uništiti i poniziti u javnosti.

Po SDA-u je ispalo da glasovi PDA (30.000) – koji su podržali Radončića, glasovi BPS-a (70.000) – koji su išli Radončiću, tei Radončićevi lični glasovi, (oko 150.000), u ukupnom zbroju čine brojku od 75.000 glasova, što znači da je SDA ukrala Radončiću oko 180.000 glasova!

Denisu Bećiroviću iz SDP-a su, također, SDA-ovi brojači ukrali ogroman broj glasova pa je, na kraju, ispalo da Bećirović ima 194.000 glasova iako je više desetina hiljada listića sa njegovim imenom uništeno u bazama SDA-ovih brojanja glasova.

Da SDA nije krala izbore, pobjednik bi bio između Radončića i Bećirovića dok bi se Džaferović, vjerovatno, našao u utrci za mjesto na listi sa Mirsadom Hadžikadićem koji je zaista imao uspiješan rezultat, ali daleko od pobjede..

I na ovim izborima, kao i na svim prethodnim, značajnu ulogu imali su tzv. «nevažeći» listići, odnosno poništeni glasovi kandidata koji nisu glasali za SDA. Tako je, samo za Predsjedništvo BiH, na ovim izborima uništeno više od 200.000 glasova. 

Kada se na ovaj broj dodaju listići koje je SDA ubacivala u «rezultate izbore», mjenjajući cijele glasačke kutije i vreće, dobijemo broj od preko 500.000 glasačkih listića koji su ukradeni, prekrojeni ili uništeni.

Na ovim izborima u najužem rukovodstvu SDA, među njihovim vodećim «ličnostima» koji dogovoraju izborne rezultate i, posljedično, diriguju izbornim krađama, dogovoreno je da se «Radončić treba prepoloviti», a «Sefer Halilović uništiti». Bio je to plan da se jedini ideološki protivnici SDA, i jedini na koje je SDA upotrijebila svu svoju prljavu mašineriju (ubistva, hapšenja, optužnice, pisanje pamflet/lažljivih knjiga, novina i sl.) pokušaju uništiti!

Tako su napisani rezultati «izbora 2018», odnosno festivala krađe koji je organizovala i provela SDA, vjerovatno jedina stranka koja je četiri mandata u Predsjedništvu BIH provela sa ukradenim mandatom!

Izvor: 
BNN.ba