Hero za BNN: Postojeće stanje je neodrživo, izlaz je u zdravim političkim promjenama koje će vratiti međuetničko povjerenje

"BPS ovo stanje neće trpiti i znamo u kom pravcu stvari treba mijenjati"

Hero za BNN: Postojeće stanje je neodrživo, izlaz je u zdravim političkim promjenama koje će vratiti međuetničko povjerenje

17.09.2018 - 14:34
Istraživanja

Postojeće stanje u Bosni i Hercegovini, na svakom planu, potpuno je neodrživo, a pravi i jedini izlaz predstavljaju zdrave političke promjene koje će stvoriti uslove za iskreniju saradnju te povratak međuetničkog povjerenja, tvrdi Mesud Hero, ugledni historičar, autor nedavno objavljene knjige "Hrvatska Republika Herceg Bosna - Agresija i zločin" i nosilac liste BPS-Sefer Halilović za predstavnički dom Parlamenta BiH (izborna jedinica HNK).

BNN: Autor ste, skupa sa gospodinom Kovačem, jedne sistematski napisane knjige o zločinima paradržave "Herceg-Bosne". Kada pogledate Vaše ogromno istraživanje i današnje stanje na teritoriji na kojoj je nekad 'živjela' "Herceg-Bosna", kakva je razlika u odnosu prema Bošnjacima, osim što se 'ne puca'?

HERO: U odnosu na stanje kakvo je bilo dok je dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine upravljala "Herceg-Bosna", danas postoje neke bitne razlike. Mora se imati stalno na umu da je onda bilo stanje rata, i da je to, prema mom mišljenju, bila okupacija u najgorem smislu te riječi! I to okupacija koju je izvodio satelitski režim jedne paradržavne tvorevine, koju je na tlu Republike BiH instalirala Republika Hrvatska na čelu s njenim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Tada se Bošnjacima, ali i drugim ljudima nehrvatskog porijekla oduzimala sloboda, imovina, čast i dostojanstvo, pa čak i život. I to sve bez straha od mogućnosti da će zbog toga bilo ko odgovarati! O osnovnim ljudskim pravima i slobodama nije bilo ni govora!

Potpisivanjem vašingtonskog mirovnog sporazuma 18. marta 1994 godine "Herceg-Bosna" je, de jure ukinuta. De facto nije ni do dana današnjeg. Teško je reći da se baš ništa nije promijenilo, zbog toga što je ono stanje jednostavno bilo neodrživo! Uslijedili su i sudski postupci pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije na kojima je, u više slučajeva, utvrđeno da se u rat protivpravno umiješala Republika Hrvatska i da se radi o agresiji u obliku udruživanja u zločinu kvalifikovano kao "udruženi zločinački poduhvat". Međutim, vodeće hrvatske političke partije u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, nisu prihvatile priliku da se istinski suoče sa svojim greškama iz nedavne prošlosti, pa negiraju zločine, slave presuđene ratne zločince, priređuju im svečane dočeke i dijele odlikovanja! Nastavili su voditi politiku sa stanovišta hrvatskog nacionalizma pa čak i šovinizma na područjima koja je u ratu kontrolisao HVO. Posljedica je da je na tim prostorima bošnjačko stanovništvo lišeno manje-više svih političkih prava, izloženo diskriminaciji na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Imate slučaj u Kiseljaku da matičar, koji je po nacionalnosti Hrvat, odbije da vjenča bošnjački bračni par - "jer su balije". Tamo neće da izaberu predsjednika Općinskog vijeća, poziciju koja, po Ustavu FBiH pripada Bošnjacima, jer je načelnik Hrvat, nego jednostavno izaberu Hrvata Zamjenika predsjednika Vijeća i tako provode diskriminacijsku politiku! U Prozoru, oni izaberu Bošnjaka koji njima odgovara. O zastupljenosti u lokalnim organima državne uprave i javnim preduzećima u Čapljini, Stocu, Ljubuškom Mostaru, Vitezu, Busovači i drugim mjestima, moglo bi se svašta pričati. Ali je činjenica da tamo radi samo pokoji slučajni uposlenik, došavši na to mjesto međustranačkim talovima, koruptivnim aktivnostima i sl.

BNN: U Prozoru, odakle ste rodom, Mostaru, Čapljini, Stocu, Neumu, i dalje se osjeti prisustvo ratne, fantomske paradržave kako kroz politiku, ikonografiju i sl. Da li je to snaga HDZ-a, nemoć SDA i SBB da im se suprotstave ili, možda, dogovoreno stanje?

HERO: Ikonografija o kojoj govorite, jako puno govori o stanju u kojem se nalazimo. Nekad se to osjeti u toku događaja s kojima mi nemamo puno veze. Tako se, za vrijeme svjetskog prvenstva u fudbalu u Širokom Brijegu skuplja rulja, ne da slavi nekakvu pobjedu, nego da vrijeđa svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, u Prozoru dječaci skaču po autima i mašu puškama i to sve bukvalno pred zgradom u kojoj je smještena policijska stanica! U Mostaru lupaju izloge u vlasništvu Bošnjaka. Za nas, bosanskohercegovačke patriote to je čak dobro, jer nas opomenu i ponovo nam pokažu kakvi su, kad zaboravimo? SDA i SBB nisu u stanju da se nose s ovim opasnim pojavama. Oni vode računa o tome kako da sačuvaju svoje pozicije, jer bi im borba protiv ovih pojava ugrozila koalicioni status, i općenito pozicije u vlasti u kojima su se dobro rasporedili. Kakvo god stanje bilo oni će ga dobro podnositi, samo da zadrže vlast.

BNN: Ako uzmemo u obzir izjavu Dragana Čovića da "neće dozvoliti zelenu transverlzalu prema Neumu", postavljanje policije na Ivan Sedlu čime se zaustavilo djelovanje državnih organa, podizanje krsta iznad Mostara u kojem živi preko 50% Bošnjaka, krađa izbora u Stocu - negiraju li se država i prava Bošnjaka na svaki način u Hercegovini?

HERO: Ja nisam čuo niti od jednog bošnjačkog političara da želi graditi "zelenu transverzalu do Neuma"! To priča Dragan Čović i to je još jedna velika manipulacija osjećajima prosječnog bosanskohercegovačkog Hrvata, koji je izgubio prijateljsko okruženje zahvaljujući upravo Njegovoj politici i politici njegovih prethodnika. Riječ je o manipulaciji strahom naroda koji je krenuo da traži bolju domovinu. Politička manipulacija je i križ na Humu iznad Mostara i zastava "Herceg-Bosne", i ogromni crkveni toranj na mostarskom bulevaru, koji izlazi iz svih mogućih proporcija zgrade samostana, odnosno jednostavno se ne uklapa u ambijent oko sebe. Ista stvar je i sa drugim političkim križevima oko Prozora, Čapljine Stoca, Viteza, Žepča itd, itd. Jasno je da se ovim aktivnostima nama želi poslati poruka da je jedan dio naše domovine, manje-više, Hercegovina njihova, hrvatska. A nije, i ako Bog da, neće ni biti! Na svaki kvadratni centimetar i Bošnjaci i Srbi, takođe polažu svoje pravo, što će se morati završiti izmjenama Ustava HNK, kojim će i Srbi postati konstitutivan narod, a javnosti je dobro poznato ko se bori protiv toga!

BNN: Gospodine Hero, kako vidite izlaz iz postojećeg stanja? Da li HDZ mora da promjeni svoju politiku ili sa druge strane, kao sagovornici moraju doći neke druge stranke umjesto SDA i SBB?

HERO: Da pojasnim jednu stvar: HDZ ovakvom politikom je hrvatski narod u Srednjoj Bosni, Sarajevu i Posavini već doveo u ćorsokak. Kad hrvatski narod bude shvatio da je njegov prosperitet isključivo u iskrenoj izgradnji države u kojoj živi, smanjit će se egzodus kroz koji sad prolazi, a politički programi i metode političke borbe morat će se promijeniti. Postojeće stanje je neodrživo i izlaz vidim u zdravim političkim promjenama, koje će stvoriti uslove za iskreniju saradnju i povratak međuetničkog povjerenja. Ekonomija može krenuti uzlaznom linijom samo ako odbacimo politička trvenja od kojih niko nema nikakve koristi, a svi imamo štetu. A stranke na vlasti ne mogu ostvariti iskreniju saradnju. Na tom ispitu one su pale! Ja sam kratko vrijeme bio načelnik jedne općine i za godinu dana smo otvorili 100 novih radnih mjesta u realnom sektoru, tamo gdje se stvara nova vrijednost. Znam kako se to radi, a u aktuelnoj vladajućoj garnituri ne vidim čak ni namjeru da se radi za opće dobro. Ne, oni rade za svoju korist, peru novac preko fiktivnih firmi u vlasništvu članova njihovih porodica ili bližih rođaka. Takvi su nas doveli na rub propasti i iluzorno je očekivati da nas oni odatle odvedu!

BNN: Vlast u HNK, ali i predstavnici Bošnjaka sa tog područja, decenijama je ista. SDA i HDZ su konstante osim što je, umjesto Stranke za BiH, ušao SBB kao SDA-ov partner. Vlast ista, isto stanje?

HERO: Da, vlast je ista, uz dodatak epizodnih uloga HDZ 1990 koji svoju politiku, kao i Čovićev HDZ, zasniva na temeljima Starčevićevog nacionalizma. Čak su i personalne promjene vrlo rijetke, a s nekompetentnim bošnjačkim akterima u vlasti nije nikakvo čudo što smo zapali u ovu situaciju. Priča se da  je dugogodišnji predsjednik Skupštine HNK Omer Čevra, koji je od strane SDA bio jako forsiran, prije rata u vinogradima rezao lozu i da jedino to zna dobro raditi! I onda se čudimo što u Ustavu HNK piše bošnjački, a ne bosanski jezik. Imali smo mi na političkim funkcijama i stolare i obućare, a vječni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je izabran prodajom dva bošnjačka glasa u Gradskom vijeću. I onda nam pričaju kako je on legalan i legitiman. Ja sam lično tri godine i šest mjeseci vršio dužnost koordinatora za povratak i praktično odveo bošnjačke povratnike u svako selo u Hercegovini. Tad sam vidio svu nesposobnost i oportunizam bošnjačke političke scene u Hercegovini. Pravosuđe se, izuzev časnih pojedinaca, pretvorilo u zaštitnika privrednog kriminala, a ne njegovog progonitelja, kao što bi to moralo biti! BPS ovo stanje neće trpiti i znamo u kom pravcu stvari treba mijenjati.

BNN: Nosilac ste liste za Parlament BiH, ispred BPS-a, sa područja HNK. Predstavnici SDA i SBB koji su predstavljali Bošnjake tog kraja, u protekle četiri godine nisu u Sarajevu govorili o stanju Bošnjaka niti su se suprotstavljali HDZ-u, ali su opet kandidati da "pomognu Bošnjacima". Kako to vidite?

HERO: Kako su se borili predstavnici SDA, SBB, HDZ i HDZ 1990  u proteklih 20 godina za Hercegovačko-neretvanski kanton najbolje pokazuje činjenica da, iako velika dionica evropskog cestovnog koridora VC prolazi kroz naš Kanton, ne samo da nije izgrađen niti jedan metar autoputa u proteklom mandatu, nego ni jedan metar autoputa nije izgrađen od kad se gradi, a gradi se jako dugo! Prestala je i izgradnja regionalnih saobraćajnica, a zimsko i ljetno održavanje je sve veći problem. Magistralni putevi se vrlo loše održavaju, željeznička pruga Sarajevo - Mostar - Ploče je opasna za saobraćaj, i na njoj se zbog zastarjele ili nedostajuće automatske signalizacije, već događaju nesreće sa smrtnim posljedicama! Mostarski aerodrom radi na rubu egzistencije, a mostarski Aluminij kao najveća kompanija u Kantonu, je u kolapsu! Postojeća vlast nije u stanju sačuvati ni postojeća radna mjesta, a kamo li otvoriti nova. Zvuči kao komedija činjenica da se opet kandiduju za najviše državne funkcije, i nude nam spas, stranke i ljudi koji su nas u proteklom periodu upropastili, a Hercegovinu, iako je prirodni izlaz iz Bosne prema moru i svijetu, gotovo izolovali!

BNN: U Hercegovini nema novih puteva, ne grade se novi turistički kapaciteti, a svi privredni pogoni odumiru - govorimo o stanju među Bošnjacima. Ministarstva i javna preduzeća koja su Hercegovinu trebala preporoditi pripadaju SDA-u i SBB-u. Zašto ništa nisu uradili?

HERO: Najbolji primjer ukupnog stanja u Hercegovini je propast jablaničkog "Granita". Vlast formira novi "Granit" kako bi ugušila postojeći, i svojim jaranima dala koncesije za eksploataciju kamena. Poslije toga guraju firmu u stečaj, dok se radnici čude, kako je moguće da firma koja bi trebala da ostvaruje ekstra profit, ne može uopšte da opstane! Pa ne može zato što se namjerno sklapaju štetni ugovori. Tako "Granit" sklopi ugovor da plati 300.000 KM za iskop 300 metara puta, iako za taj posao ima svoje mašine i to može napravit za 2-3.000 KM!!! U majdan uvedu banjalučku "Alpinu" vlasništvo Borislava Paravca da nam naš tucanik od našeg granita iz tog majdana doveze i proda Željeznicama Federacije BiH, u Donju Jablanicu! Oni nisu ništa uradili zbog toga što rade isključivo za svoj račun, račun svojih firmi i firmi svojih političkih pokrovitelja! Napravili su sistem u osnovnom obrazovanju da jednom učeniku na noge dolaze tri nastavnika! Gdje je tu logika i ekonomija? Stranačka zapošljavanja u javnim i državnim kompanijama i to isključivo bez konkursa ne uvode u posao zdrave, mlade i sposobne, nego one koji plate i ostvare neke veze.

Da bi se ovo stanje promijenilo, glasači na predstojećim izborima moraju otkazati povjerenje onima koji su to povjerenje u prošlim mandatima prokockali. Drugog načina nema! 

Izvor: 
BNN.ba